Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Zdrowe bakalie
Wielu z nas wręcz uwielbia bakalie i nie ma się tutaj czemu dziwić, ponieważ mają one wyjątkowe walory smakowe. Ich zaletą jest to, że się nie psują, co pozwala je przechowywać w długim okresie czasu. Przede wszystkim, są one jednak bardzo zdrowe, o czym nie wszyscy wiedzą. Zasadniczo, do bakalii
Sos ugotowany na parze, czy to może być smaczne
Polskie obiadki, ziemniaki z mięsem obficie polane gęstym sosem. Dla odpowiedniej konsystencji i smaku, często zabielany mąką i śmietaną, lub co gorsza przygotowany z paczki. Czy można to zmienić, na pewno trudno sobie wyobrazić bez nich obiad. Niemniej jednak, nie trzeba namawiać do całkowitej rez
Włoski akcent w polskiej kuchni
Polacy bardzo chętnie podróżują po całym świecie. W czasach, kiedy większość życia spędzamy w pracy coraz bardziej doceniamy relaks i odpoczynek. Pracujemy więcej, dlatego siłą rzeczy więcej zarabiamy. A to sprawia, że stać nas na coraz lepsze i wygodniejsze wakacje w dowolnym miejscu na świecie.
Zdrowe żywienie – gotowanie na parze
Żywienie to jeden z elementów życia bez, którego trudno by było funkcjonować. Dlatego tak dużą wagę przykłada się do przygotowania posiłków. Ważna jest ilość spożywanych potraw, a także ich kaloryczność. Małe porcje pięć razy dziennie to niewątpliwe najlepszy przepis. Unikanie pustych kalorii, sło
Warto mieć działkę!
Ludzie mieszkający na wsi bardzo często zakładają przynajmniej niewielkie ogródki warzywne oraz sadzą drzewa i krzewy owocowe. Dzięki temu mogą oni przynajmniej część składników swojej diety czerpać ze sprawdzonego źródła. Są one nie tylko bardzo zdrowe, ale również smaczne. Do tego trzeba dodać j
Woda – źródło życia i zdrowia
Nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć, że pokarmy, które spożywamy, mają ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. Nie możemy zapominać o tym, że również pite przez nas napoje dość konkretnie na to wpływają. Wiadomo, że nie powinniśmy nadużywać napojów zaliczanych do grona używek, czyli alkoholu i kawy.
Hodowla warzyw – teoria a praktyka
Jak nauczyć się uprawiać warzywa? Oczywiście, nie da się ukryć, że konieczna jest wieloletnia praktyka, żeby posiąść niezbędną wiedzę na ten temat. Zdaje się, że nic nie jest w stanie zastąpić doświadczenia, jakie nabywa się głównie metodą prób i błędów. Zacząć najlepiej jest jednak od przyswojenia