Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Papier i woreczki papierowe do gotowania parowego
Każde przygotowanie składników do gotowania wiąże się z ich obróbką, ale przede wszystkim rozpakowaniem. Niemniej jednak śledząc metody gotowania na parze pojawia się propozycja umieszczenia ich w papier. Oczywiście nie chodzi tutaj o opakowania używane w sklepach, ale o specjalnie do tego celu sk
Dieta dopasowana do wieku
Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że nasza dieta powinna być dopasowana w oparciu o przynajmniej kilka różnych czynników. Wiadomo, że jeśli żyjemy aktywnie (na przykład uprawiamy sport), to musimy jeść więcej. Oczywiste jest również to, że – ogólnie rzecz biorąc – niektóre potrawy są przeznaczon
Ogrodnik z bloku?
W dzisiejszych czasach coraz częściej staramy sami sobie dostarczyć wartościowych składników diety, a wynika to z faktu, że nie do końca ufamy dostawcom i producentom żywności, ponieważ ci dodają do swoich produktów sporej ilości różnego rodzaju środków chemicznych. Owszem, są sklepy, w których moż
Ogród – smaki i zapachy dzieciństwa
W dzisiejszych czasach możemy pójść sobie do marketu i kupić tam niemal dowolne warzywa, owoce i przetwory. Nie oznacza to jednak, że są one tak zdrowe i smaczne, jak te, które możemy przygotować sami. Z pewnością, dla wielu z nas domowe przetwory i owoce zrywane prosto z drzewa kojarzą się z okres
Wódka w kuchni polskiej
Alkohol od lat używany był w kuchni. I to nie tylko polskiej. Czytając książki kucharskie różnych narodowości co rusz spotykam potrawy, do których dodatkiem jest alkohol. Często łączy się go z sosami. Jest też nieodłączonym elementem wielu marynat do mięsa, a także samego mięsa. Alkoholem, zwłaszc
Spory o jedzenie
Naukowcy, lekarze i dietetycy do lat spierają się o to, jakie produkty są zdrowe, a jakie nie. Jeszcze w XX wieku kobietom w ciąży zalecano palenie papierosów, żeby w ten sposób złagodzić stres, co dzisiaj jest kategorycznie zakazane z racji szkodliwości. Podobnie jest z wieloma innymi produktami.
Parowar – doskonały sposób gotowania na parze
Nie ulega wątpliwości, że gotowanie na parze to doskonały sposób na dobrze przygotowany posiłek. Jednak, aby był on naprawdę wyśmienity, a zarazem ugotowany w bezpieczny sposób, konieczne jest zadbanie o dobry sprzęt. Nieodzownym elementem parowego gotowania jest parowar. To urządzenie wielokomo
Owocowa uczta z parowaru
Owoce jedna z najlepszych przekąsek, idealna jako drugie śniadanie, podwieczorek, czy nawet dodatek do obiadu. Można przyrządzać je na wiele sposobów, jak się okazuje również w parowarze. Ze względu na dużą zawartość węglowodanów podczas gotowania stają się wyjątkowo miękkie. Poza tym ich głównym s
Kto rządzi w polskiej kuchni?
Gotowanie w polskiej kuchni od lat było domeną Pań. Od zawsze to one kierowały pracami i spędzały godziny nad przygotowywaniem pysznych dań. Podobnie było na stołówkach i w restauracjach – zdecydowaną część personelu stanowiły Panie. Jednak z czasem zaczęło się to zmieniać, a w ostatnich latach mo
Uprawa współrzędna warzyw – czym jest?
Wielu osobom wydaje się, że prowadzenie ogrodu warzywnego jest bardzo proste. Owszem, jeśli ma się już w tym doświadczenie, to wiele rzeczy robi się sprawnie i szybko. Nowicjusze mogą mieć jednak z tym trochę problemów. Bez względu na to, jaki jest nasz stopień zaawansowania w omawianej dziedzinie
Polska przystawka? Smalec!
Niemal w każdej dobrej krajowej restauracji otrzymujemy starter. Niewielka przekąska ma zaspokoić chwilowo nasz głód i przygotować żołądek na danie główne. Startery są poczęstunkiem do firmy i bardzo często w każdej restauracji wyglądają tak samo. W koszyczku otrzymujemy kilka kromek świeżego chleb
Zagospodaruj swoją działkę przydomową!
W dzisiejszych czasach coraz chętniej wyprowadzamy się na przedmieścia albo na wieś. Szukamy tam, przede wszystkim, świeżego powietrza i spokoju, o które trudno w dużej aglomeracji miejskiej. Kiedy już uda nam się zrealizować swój plan, to warto byłoby pomyśleć o tym, żeby odpowiednio zagospodarow