Włoski akcent w polskiej kuchni
Polacy bardzo chętnie podróżują po całym świecie. W czasach, kiedy większość życia spędzamy w pracy coraz bardziej doceniamy relaks i odpoczynek. Pracujemy więcej, dlatego siłą rzeczy więcej zarabiamy.
A to sprawia, że stać nas na coraz lepsze i wygodniejsze wakacje w dowolnym miejscu na świecie. Z takich podróży przywozimy różne pamiątki, jedną z nich jest jedzenie lub przepisy kulinarne. Najwięcej inspiracji czerpiemy z kuchni włoskiej – Polacy ją uwielbiają.
Jest szybka i pachnie bazylią oraz oregano. Pizza od lat gości na naszych stołach. Podobnie makarony – jednak w odróżnieniu od Włochów, lubimy zdecydowanie dużo sosu.
Włoski deser tiramisu także doczekał się kilku osłon w Polsce i podawany jest w wielu restauracjach. Szynka parmeńska kupowana jest i wykorzystywana jako samodzielne danie lub dodatek do mięs oraz sałatek. Owoce morza przygotowywane na sposób włoski także cieszą się uznaniem.
Kuchnia włoska spotykana jest nie tylko w restauracjach czy pizzeriach, ale coraz częściej gości w naszych domach.